Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z borówkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna Kasia 250 g
mąka 300 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
cukier 200 g
jajko 6 szt
borówka amerykańska 500 g
cukier puder 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z borówkami

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Margarynę roztopić i ostudzić.
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
W trakcie ubijania wlewać cienkim strumieniem margarynę.
Gdy jajka dokładnie się połączą z margaryną, na średnich obrotach dalej ucierać i dodawać po łyżce mąki.
Po dodaniu mąki wsypać borówkę i delikatnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie połączyć z ciastem.
Gotowe ciasto wyłożyć do formy ( ja użyłam silikonowej ).
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50 minut.
Wystudzoną posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 25.02.2012 21:04
oj nie ma to jak jagody
czekoladka_m 10.02.2012 13:58
mniam. lubię wszystko co jest z borówkami:)
Agnieszka_B 04.10.2011 15:55
Pyszności z borówkami:)
cukiereczek 03.10.2011 11:33
ja też bym zjadła kawałek
Magdalena67 02.10.2011 13:43
oj zjadłabym dziś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak