Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z powidłami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
cukier puder 2 łyżki
żółtko surowe 3 szt
drożdże świeże 30 gram
mleko 2/3 szklanki
powidła 1 słoik
margaryna 60 gram
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z powidłami

Przesiać make do miski, dodać rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, wszystko wymieszać na gładkie ciasto. Potem dodać roztopiona margarynę. Wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce pod ściereczką aż podwoi swoją wielkość. rozwałkować na stolnicy i kroić na trójkąty, na środku umieszczać łyżeczkę dżemu, układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika. Smarować jajkiem rogaliki. Piec w temp.160-180 stopni na złoty kolor około 30 minut. wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 15.11.2011 21:16
uwielbiam
anemon 21.10.2011 09:31
Bardzo ładne, malutkie rogaliki.
Sarenka 12.01.2011 17:27
jak ja lubie takie rogaliki!!
IZABELA29 05.08.2010 10:24
robie z marmoladka i budyniem tez s~ą pycha
peggysue 03.07.2010 10:02
uwielbiam takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak