Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z ziemniaczkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone 3 sztuki
kiełbasa śląska 4 pęty
marchewka pół sztuki
cebula pół sztuki
kość wieprzowa 1 sztuka
woda 1,5 litra
ziemniaki 1 kg
śmietana 18 proc 1 kubeczek
Kucharek przyprawa do potraw
ocet 2 łyżki
sól szczypta
cukier szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z ziemniaczkami

Buraki obrać, pokroić w grubą kostkę, dać do garnka, polać octem, posypać solą, cukrem, zalać 2 szklankami wody, gotować ok. 10 minut. W osobnym naczyniu ugotować wywar: kość wieprzową zalać litrem wody. Dodać pokrojoną marchew i cebulę. Posolić troszkę. Gotować wywar ok. 15 minut. W dodatkowym naczyniu ugotować obrane, drobno pokrojone ziemniaki. Do wywaru wlać barszcz z ugotowanych buraków. Buraki wyrzucić. Dodać kiełbasę. Zagotować. Zatrzepać śmietaną. Przyprawić. Ugotowane ziemniaki odcedzić, dać na talerze i zalać je barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 15.08.2012 22:31
Barszczyk z kiełbasą jeszcze nie jadłam
FAFIK 20.11.2011 18:22
Pyszny
FAFIK 20.11.2011 18:22
Pyszny
pioge7 17.11.2011 07:09
uwielbiam barszczyk czerwony :D
Kate131 06.10.2011 08:39
dobry taki barszczyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak