Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka domowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
drożdże 5,5 dag
mleko ciepłe 3/4 szklanki
cukier 5 łyżek
jajko 2
żółtko jajek 1
sól
masło 0,5

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka domowa

Kroki postępowania

1
Mąkę oraz szczypte soli wsypujemy do dużej miski. drożdże rozpuszczamy z cukrem i wlewamy do nich mleko. Do mąki wbijamy 2 jajka, dodajemy rozpuszczone, zimne masło oraz rozmieszane z mlekiem drożdże.
Krok 1 - Chałka domowa foto
2
Ręką wyrabiamy jednolicie gładkie ciasto, nastepnie nakrywamy ściereczka i na pół godziny odstawiamy w ciepłe miejsce (ja ustawiałam na nasłonecznionym parapecie. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, jesli sie lepi do rąk dodajemy trochę mąki, następnie dzielimy ciasto na 3 równe częsci z których robimy cienkie wałeczki długości blaszki.
Krok 2 - Chałka domowa foto
3
Blaszke smarujemy delikatnie masłem, układamy na niej ciasto i pleciemy z niego warkocz. Chałke pozostawiamy tak do wyrośnięcia (20-30 minut) objętość ciasta zwiększy sie prawie dwukrotnie).
Krok 3 - Chałka domowa foto
4
Jeśli ktoś lubi bardzo słodką chałke, można zrobic do niej kruszonke z 2 łyżeczek cukru pudru i mąki oraz 1 łyżeczki masła - zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika. Kiedy ciasto wyrośnie, to smarujemy chałkę rozbełtanym żółtkiem i posypujemy utarta kruszonką.
Krok 4 - Chałka domowa foto
5
Chałke pieczemy 25-30minut. Podajemy z dżem i mlekiem
Krok 5 - Chałka domowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 07.02.2013 08:50
u mnie chałka zawsze jest na święta podawana na sole :) super
ewka1978 21.11.2012 08:56
a ja kupowałam. Teraz na pewno spróbuję zrobić
pacpaw 13.11.2012 20:27
po tym przepisie chyba już nigdy nie kupię chałki. Bo po co, jeśli tak sprawnie i szybko można zrobić własną, o niebo smaczniejszą
Izabela/bella81 18.03.2012 09:57
świetna :)
Ewelina47 23.12.2011 09:25
oj jak ja uwielbiam takie chałki a jak można zrobić samemu to już super
Mysiunia 02.10.2011 18:34
warkocz pleciemy normalnie (tak jak z włosów). 3 wałki ciasta ukladamy obok siebie w odległosci ok 2-3cm, początek sklejamy i dalej na przemian pleciemy warkocz. A z racji tego, że byłam sama w domu w trakcie robie chałki to nie miałam jak zrobic zdjecia gdyż rece miałam oblepione w cieście:)
Mysiunia 02.10.2011 18:34
warkocz pleciemy normalnie (tak jak z włosów). 3 wałki ciasta ukladamy obok siebie w odległosci ok 2-3cm, początek sklejamy i dalej na przemian pleciemy warkocz. A z racji tego, że byłam sama w domu w trakcie robie chałki to nie miałam jak zrobic zdjecia gdyż rece miałam oblepione w cieście:)
Anna146 02.10.2011 18:28
szkoda, że nie jest pokazane jak taki warkocz zapleść
Magdalena/26Mooi 02.10.2011 15:50
domowe wypieki są najlepsze
ewasylwia 02.10.2011 15:36
sama jeszze nie robiłam, ale bardzo lubię
Agnieszka_B 02.10.2011 10:46
Do tego masełko i jest pysznie:)
owocówka 02.10.2011 10:13
super
BernadettaP 02.10.2011 09:29
Bardzo lubię chałkę, zwłaszcza taką świeżutką :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak