Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet czekoladowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czekolada gorzka 30 g
mleko 2/3 szklanki
jajko 2 sztuki
masło 2 łyżki
mąka 2 czubate łyżki
kakao 1 łyżka
cukier waniliowy 1 czubata łyżeczka
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet czekoladowy

Kroki postępowania

1
Czekoladę łamiemy na kawałki i wsypujemy do miseczki. Mleko gotujemy z cukrem waniliowym i gorącym mlekiem zalewamy czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 1 - Suflet czekoladowy foto
2
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy przesianą mąkę i ciągle mieszając gotujemy 2 minuty. Wlewamy czekoladę z mlekiem i mieszamy aż masa się zagotuje. Wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Suflet czekoladowy foto
3
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek z dodatkiem cukru pudru ubijamy sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy kakao.
Krok 3 - Suflet czekoladowy foto
4
Do ostudzonej masy dodajemy po jednym żółtku bardzo dokładnie mieszając. Na koniec masę ostrożnie łączymy z pianą z białek.
Krok 4 - Suflet czekoladowy foto
5
Dwie ceramiczne foremki żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem. Wypełniamy masą do 2/3 wysokości
Krok 5 - Suflet czekoladowy foto
6
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut aż suflet ładnie wyrośnie.
Krok 6 - Suflet czekoladowy foto
7
Wyjmujemy, posypujemy cukrem pudrem i od razu podajemy.
Krok 7 - Suflet czekoladowy foto
8
suflet czekoladowy
Krok 8 - Suflet czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 01.07.2012 19:11
mniammm;)
Agnieszka_B 03.10.2011 20:08
Czekoladowe pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak