Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 10 dag
mąka 3 szkl
żółtko jajek 2 szt
drożdże 3 dag
maślanka 1 szkl
cukier 5 łyżek
sól 1/2 łyżeczki
śliwki 80 dag
kruszonka
mąka 1 szkl
masło 4 łyżki
żółtko jajek 1 szt
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Do miseczki wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać masło, żółtko i zagnieść kruszonkę.
Do miski wlać lekko ciepłą maślankę, wsypać cukier, sól i pokruszone drożdże, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać żółtka, wsypać mąkę i posiekane masło, wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy. Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i piec około 30 -40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 31.10.2013 07:42
bardzo lubię
ankaryba 04.06.2012 09:06
uwielbiam :-)
Iwona51
Iwona51 16.01.2012 10:25
smaczne
kochanyptysiu 04.11.2011 19:40
ale super,mniam
kochanyptysiu 04.11.2011 19:40
ale super,mniam
calliope 10.10.2011 17:49
uwielbiam cista ze śliwkami
IKrakowianka 02.10.2011 10:03
smaczny
Iwusia 01.10.2011 23:29
Już czuję zapach tego drożdżowego .... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak