Sposób przygotowania

Do miseczki wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać masło, żółtko i zagnieść kruszonkę.
Do miski wlać lekko ciepłą maślankę, wsypać cukier, sól i pokruszone drożdże, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać żółtka, wsypać mąkę i posiekane masło, wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy. Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i piec około 30 -40 minut.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Już czuję zapach tego drożdżowego .... :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    smaczny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    calliope

    uwielbiam cista ze śliwkami
  • 1
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    ale super,mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    ale super,mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    uwielbiam :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    bardzo lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !