Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, drożdże rozkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Margarynę rozpuszczamy. Mąkę wyrabiamy z drożdżami i masą jajeczną, dodajemy rozpuszczoną margarynę. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni ostawiamy je do wyrośnięcia. Następnie ponownie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy z niego kawałki, formujemy placuszki, kładziemy na nich po łyżce maku, formujemy drożdżówki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    bardzo fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    pychotka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    SUPER
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam mnima
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam mnima
  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    aginaa

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    manaika

    lubię!
  • 3
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Pyszne, domowe drożdżóweczki!
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    taka świeża, domowa drożdżówka to mistrzostwo świata ;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    janko

    fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    uwielbiam takie drożdżówki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !