Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
margaryna 10 dkg
mąka 12 dkg
sól szczypta
jajko 4

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

Wszystkie składniki zagotować.Jak ciasto ostygnie wbić 4 jajka,wyrobić. Na posmarowaną blachę nakładać łyżką ciasto w kształcie kulek. Piec w mocno nagrzanym piekarniku 25-30 min (przez pierwsze 10 min.nie otwierać piekarnika,bo ptysie opadną)
Wyjmować gdy są twarde,suche i ładnie zarumienione.
Ostudzone ptysie napełnić bitą śmietaną lub masą budyniową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 14.11.2010 17:01
pychota ;)
magical66 26.09.2010 11:08
pychotka
kotlet 25.09.2010 16:01
mhm ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak