Sposób przygotowania

* 1,5kg żeberka wieprzowe
* 1,5cm laski imbiru
* 2 łyżki sos sojowy ciemny
* 1 łyżka sos chili z imbirem
* 2 łyżki miodu płynnego
* 2 łyżki musztardy Develey
* 15g płatki czosnku
* sól,pieprz (wg.uznania)
* rękaw do pieczenia


Żeberka myjemy i kroimy na pojedyncze porcje.Delikatnie osuszamy a następnie wcieramy w nie sól z kazdej strony i wkładamy do lodówki.Robimy marynatę. Do miski dodajemy miód,sos sojowy,musztardę,sos chili z imbirem i imbir starty na tarce o grubych oczkach-mieszamy.
Wyciągamy żeberka z lodówki i smarujemy porządnie marynatą każdy kawałek mięsa.Chowamy do lodówki na minimum 1h.Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200*C. Zamarynowane żeberka wkładamy do rękawa i wlewamy do nich resztę marynaty,dodajemy płatki czosnku.Zawiązujemy i wraz z rękawem przekładamy do naczynia żaroodpornego bądż na blaszkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy półtorej godziny.Pod koniec pieczenia przecinamy rękaw i podpiekamy na brązowy kolor.

Ja podałam z burakami i ziemniakami.

Smacznego...

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena67

    Lubię, to za mało, Uwielbiam :)
  • 1
    imgp7894
    Opublikowano

    evita0007

    Dziękuję :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    bardzo smaczny obiad,brawo !
  • 1
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    smaczne i piękne
  • 0
    original
    Opublikowano

    emeslive

    Jak zwykle u Ciebie bardzo apetyczne zdjęcie i smakowita potrawa!
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Rarytas dla mięsożerców.
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    na pewno są pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !