Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z Rękawa

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1,5kg
sos sojowy ciemny 2łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z Rękawa

* 1,5kg żeberka wieprzowe
* 1,5cm laski imbiru
* 2 łyżki sos sojowy ciemny
* 1 łyżka sos chili z imbirem
* 2 łyżki miodu płynnego
* 2 łyżki musztardy Develey
* 15g płatki czosnku
* sól,pieprz (wg.uznania)
* rękaw do pieczenia


Żeberka myjemy i kroimy na pojedyncze porcje.Delikatnie osuszamy a następnie wcieramy w nie sól z kazdej strony i wkładamy do lodówki.Robimy marynatę. Do miski dodajemy miód,sos sojowy,musztardę,sos chili z imbirem i imbir starty na tarce o grubych oczkach-mieszamy.
Wyciągamy żeberka z lodówki i smarujemy porządnie marynatą każdy kawałek mięsa.Chowamy do lodówki na minimum 1h.Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200*C. Zamarynowane żeberka wkładamy do rękawa i wlewamy do nich resztę marynaty,dodajemy płatki czosnku.Zawiązujemy i wraz z rękawem przekładamy do naczynia żaroodpornego bądż na blaszkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy półtorej godziny.Pod koniec pieczenia przecinamy rękaw i podpiekamy na brązowy kolor.

Ja podałam z burakami i ziemniakami.

Smacznego...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 20.03.2013 14:02
na pewno są pyszne
gusia1000 06.11.2012 17:31
Rarytas dla mięsożerców.
emeslive 17.05.2012 22:26
Jak zwykle u Ciebie bardzo apetyczne zdjęcie i smakowita potrawa!
kochanyptysiu 06.10.2011 07:47
smaczne i piękne
Wacław 02.10.2011 20:36
bardzo smaczny obiad,brawo !
evita0007 02.10.2011 14:33
Dziękuję :-)
Magdalena67 01.10.2011 20:49
Lubię, to za mało, Uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak