Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pierzynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
margaryna 20 dag
cukier puder 20 dag
jajko 5 szt.
proszek do pieczenia
białko 2 szt.
cukier puder 2 łyżki
jabłka 75 dag
orzechy 5 dag
rodzynki 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pierzynką

Jabłka pokroić w plasterki, wymieszać z rodzynkami i orzechami. Margarynę utrzeć na jednolitą masę, dodając cukier i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. 5 białek ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą. 2 białka ubić z cukrem pudrem. Do natłuszczonej formy przełożyć połowę ciasta, ułożyć na niej jabłka, przykryć resztą ciasta. na wierzch położyć pianę z białek. Ciasto piec około 45 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak