Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane ciasto ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 62 dag
drożdże 6 dag
mleko 300 ml
cukier 17-20 dag
masło 16 dag
jajko
cukier wanilinowy 2 op.
skórka z cytryny
śliwki 1,5 kg
cynamon 1 łyżeczka
drobno zmielone migdały 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane ciasto ze śliwkami

Z drożdży, 100 ml ciepłego mleka, 3 dag cukru i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn. Odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodać rozczyn, 8 dag płynnego masła, resztę mleka, jajko, 7 dag cukru i skórkę z cytryny. Wyrobić, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę ciasta rozwałkować na blasze, przykryć i odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Na wierzchu poukładać pokrojone na połówki śliwki, posypać je 3 dag cukru i cynamonem. Przykryć resztą rozwałkowanego ciasta, skleić brzegi. Migdały wymieszać z resztą cukru i cukrem wanilinowym, oprószyć ciasto. Wierzch posypać wiórkami pozostałego masła. Ciasto wstawić do piekarnika, piec około 30 minut w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak