Sposób przygotowania

Z drożdży, 100 ml ciepłego mleka, 3 dag cukru i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn. Odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodać rozczyn, 8 dag płynnego masła, resztę mleka, jajko, 7 dag cukru i skórkę z cytryny. Wyrobić, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę ciasta rozwałkować na blasze, przykryć i odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Na wierzchu poukładać pokrojone na połówki śliwki, posypać je 3 dag cukru i cynamonem. Przykryć resztą rozwałkowanego ciasta, skleić brzegi. Migdały wymieszać z resztą cukru i cukrem wanilinowym, oprószyć ciasto. Wierzch posypać wiórkami pozostałego masła. Ciasto wstawić do piekarnika, piec około 30 minut w temp. 200 stopni.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !