Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek w polewie śmietanowej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 38 dag
masło 25 dag
cukier 34 dag
jajko 5 szt.
szczypta soli
żółtko jajek 2 szt.
gruszki 10 szt.
sok z cytryny
mleko 200 ml
śmietana kremówka 20 dag
cukier wanilinowy
płatki migdałowe 10 dag
rafinada 2-3 łyżki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Placek w polewie śmietanowej

Masło zagnieść z mąką. Dodać 13 dag cukru, jedno jajko i szczyptę soli, wyrobić. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Gruszki podzielić na połówki, ponacinać od wypukłej strony, skropić sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkować, wylepić nim posmarowaną tłuszczem blachę. Na nim położyć owoce. Przygotować polewę: mleko wymieszać ze śmietaną, żółtkami, pozostałymi jajami, 10 dag cukru i cukrem wanilinowym. Polać nim owoce. Piec w 175 stopniach przez godzinę. Wsypać na patelnię pozostały cukier, podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie karmel. Wsypać płatki migdałów, obtoczyć w karmelu, przełożyć na nasmarowaną olejem folię aluminiową. Przestudzić, pokruszyć na kawałki. Przed podaniem placka, posypać przygotowanym karmelem z płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak