Masło zagnieść z mąką. Dodać 13 dag cukru, jedno jajko i szczyptę soli, wyrobić. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Gruszki podzielić na połówki, ponacinać od wypukłej strony, skropić sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkować, wylepić nim posmarowaną tłuszczem blachę. Na nim położyć owoce. Przygotować polewę: mleko wymieszać ze śmietaną, żółtkami, pozostałymi jajami, 10 dag cukru i cukrem wanilinowym. Polać nim owoce. Piec w 175 stopniach przez godzinę. Wsypać na patelnię pozostały cukier, podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie karmel. Wsypać płatki migdałów, obtoczyć w karmelu, przełożyć na nasmarowaną olejem folię aluminiową. Przestudzić, pokruszyć na kawałki. Przed podaniem placka, posypać przygotowanym karmelem z płatkami migdałowymi.