Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek. Ubijać mikserem żółtka z łyzką ciepłej wody przez 3min. Dodać cukier i nadal ubijać. Nagrzac piekarnik do 180st. Ostrożnie wymieszać mąkę z masą jajeczną. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Natłuścić formę, napełnic ciastem. Piec ok25min Upieczone wyjąć z formy i ostudzić, Gdy ciasto się piecze otrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Umyć figi i przekroić każdą na 8 części. Zmieszać jogurt z cukrem pudrem i otartą skórką. Sok wymieszać z likierem. Położyć spód tortu na paterze. Nasączyć go mieszaniną soku z likierem potem rozprowadzić po wierzchu jogurt aromatyzowany skórką. Ułożyć figi na cieście. Chłodzić.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !