Sposób przygotowania

Wymieszać i zagnieść na ciasto 250g mąki, 50g cukru, 125g masła, proszek i jedno jajko. Rozwałkować. Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy, nakłuć widelcem i piec 15min. Wyjąć z formy ostudzić. Obrać 3 pomarańcze i podzielić je na cząstki. Ubić żółtka z cukrem na gęstą masę, rozłożyć na cieście 2/3 cząstek pomarańczy. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Wlać 2 łyżki soku z pom. do rondelka, zagotować. Wyjąć żelatynę, wycisnąć z niej wodę i rozpuścić w soku. Zmieszać z resztą soku i wlać do masy żółtkowej. Odstawić w chłodne miejsce. Ubić śmietanę i zmieszać ją z sokiem gdy ten zacznie tężeć. Otoczyć brzeg ciasta paskiem papieru do pieczenia szerokości 5cm. Rozprowadzić masę z żelatyną, wsadzić do lodówki. Zdjąć pasek papieru i ozdobić ciasto resztą pomarańczy

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !