Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielki tort pomarańczowy.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250g
cukier 50g
masło 125g
proszek do pieczenia 1łyżeczka
pomarańcza 3szt
żółtko jajek 2szt
cukier 100g
sok z pomarańczy 500g
Żelatyna wieprzowa Prymat 8płatków
śmietana 200g

Przepis i sposób przygotowania na: Wielki tort pomarańczowy.

Wymieszać i zagnieść na ciasto 250g mąki, 50g cukru, 125g masła, proszek i jedno jajko. Rozwałkować. Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy, nakłuć widelcem i piec 15min. Wyjąć z formy ostudzić. Obrać 3 pomarańcze i podzielić je na cząstki. Ubić żółtka z cukrem na gęstą masę, rozłożyć na cieście 2/3 cząstek pomarańczy. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Wlać 2 łyżki soku z pom. do rondelka, zagotować. Wyjąć żelatynę, wycisnąć z niej wodę i rozpuścić w soku. Zmieszać z resztą soku i wlać do masy żółtkowej. Odstawić w chłodne miejsce. Ubić śmietanę i zmieszać ją z sokiem gdy ten zacznie tężeć. Otoczyć brzeg ciasta paskiem papieru do pieczenia szerokości 5cm. Rozprowadzić masę z żelatyną, wsadzić do lodówki. Zdjąć pasek papieru i ozdobić ciasto resztą pomarańczy

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak