Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1,5 Kg
jabłka 5 szt.
cebula 25 dag.
olej 2 Łyżki
rzepa 0,5 kg
sok z cytryny
cukru 3 Łyżki
masło 3 łyzki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
tymianku 1/2 łyzeczki
sól
pieprz
bulion 2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z jabłkami

Kaczkę oprószyć wewnątrz solą i pieprzem . Dwa jabłka i cebule obrać pokroić w kostkę , przesmażyć na oleju z tymiankiem solą i pieprzem , ostudzić .
Kaczkę napełnić farszem jabłkowym , zawiązać nicią . Kaczkę oprószyć z wierzchu solą, ułożyć w brytfance , zalać szklanka wody . Piec 1 godz. w tem.180^C . Wyjąc kaczkę , rozwiązać wyjąć farsz , piec jeszcze 15 min.
Farsz i 350ml bulionu gotować 5 min. zmiksować .
Resztę jabłek i rzepę obrać pokroić na kawałki polać sokiem z cytryny .
Z cukru zrobić karmel , przesmażyć z masłem na patelni , dodać rzepę przyprawy i resztę bulionu . Gotować 15 min. Dodać jabłka dusić jeszcze 5 min.
Kaczkę podawać z sosem jabłkami i rzepa .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak