Sposób przygotowania

Krok 1 / 4

Mąke przesiewamy, dodajmy do niej dwie łyżeczki soli, 6 łyżek oleju. Następnie zalewamy 2 szklankami wrzątku. Odstawiamy na jakieś 15 minut. Gdy woda nam ostygnie i powstanie powłoczka zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest na twarde dolewamy letniej wody, a gdy za rzadkie dosypujemy mąki. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy i faszerujemy. Pozostałę ciasto przykrywamy, by nam nie wyschło.


Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    A ja zagniatam ciasto od razu po zalaniu wrzącą wodą (wlewam trochę wody, zagniatam, dolewam wody itd., aby się nie poparzyć)- gdy się czeka, istnieje duże ryzyko powstania brzydkich grudek...
  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    mnie grudki nigdy nie powstaja, kazdy robi na swoj sposob :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !