Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto na pierogi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
olej 6 łyżek
sól 2 łyżeczki
woda 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto na pierogi

Kroki postępowania

1
Mąke przesiewamy, dodajmy do niej dwie łyżeczki soli, 6 łyżek oleju. Następnie zalewamy 2 szklankami wrzątku. Odstawiamy na jakieś 15 minut. Gdy woda nam ostygnie i powstanie powłoczka zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest na twarde dolewamy letniej wody, a gdy za rzadkie dosypujemy mąki. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy i faszerujemy. Pozostałę ciasto przykrywamy, by nam nie wyschło.
Krok 1 - ciasto na pierogi foto
2
Gdy ciasto jest na twarde dolewamy letniej wody, a gdy za rzadkie dosypujemy mąki. Ciasto musi być elastyczne.
Krok 2 - ciasto na pierogi foto
3
Ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy. Pozostałę ciasto przykrywamy, by nam nie wyschło.
Krok 3 - ciasto na pierogi foto
4
Faszerujemy i wycinamy pierogi.
Krok 4 - ciasto na pierogi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 02.10.2011 12:57
mnie grudki nigdy nie powstaja, kazdy robi na swoj sposob :)
BernadettaP 01.10.2011 11:06
A ja zagniatam ciasto od razu po zalaniu wrzącą wodą (wlewam trochę wody, zagniatam, dolewam wody itd., aby się nie poparzyć)- gdy się czeka, istnieje duże ryzyko powstania brzydkich grudek...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak