Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GRUSZKI NA SŁODKO

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 6 sztuk
mleko 0,5 litra
cukier 300 gram
żółtko jajek 5 sztuk
mąka ziemniaczana 250 gram
migdały w proszku 50 gram
cukier wanilinowy 1 sztuka
spirytus 1 łyżka
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: GRUSZKI NA SŁODKO

Gruszki ostrożnie obrać, skropić sokiem z cytryny. Włożyć do garnka i zalać wodą.
Na wolnym ogniu gotować ok. 15 minut. Następnie same owoce włożyć do zimnej wody.
W tym czasie w drugim garnku zagotować mleko z cukrem waniliowym.
W oddzielnym naczyniu ubić żółtka z mąką ziemniaczaną oraz migdałami, dodać gorące mleko i dobrze wymieszać.
Całość postawić na ogniu ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania.

Gdy ostygnie skropić spirytusem.

Gruszki w kufelkach ustawiamy pionowo i zalewamy kremem.

Z cukru zrobić karmel, którym należy na sam koniec polać gruszki.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak