Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z surimi i warzywami.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

paluszków surimi o smaku krabowym (10 sztuk) 15 dag
kukurydzy konserwowej 1 puszka
szczypiorku 1/3 pęczka
rzodkiewki 2 szt
mąki 1,2 szkl
wody 3/4 szkl
soli 1 płaska łyżeczka
papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka
ziół prowansalskich 1 łyżka
jajko 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka
olej do smażenia
Mieszanka: 1 słoik (45 dag po odcieku)
marchew 1 słoik (45 dag po odcieku)
groszek 1 słoik (45 dag po odcieku)

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z surimi i warzywami.

Paluszki surimi pokroić w plasterki ok. 1 cm, posiekać szczypiorek. Paprykę, zioła prowansalskie i 1/2 łyżeczki soli wymieszać z 2 łyżkami wody. Dodać do paluszków i dobrze wymieszać. Kukurydzę, groszek i marchewkę bardzo dokładnie osączyć (ważne). Rzodkiewki pokroić w cieniutkie półplasterki. Mąkę, wodę, 1/2 łyżeczki soli i jajko zmiksować na gładkie ciasto. Dodać sodę i dobrze wymieszać. Wsypać wszystkie składniki i wymieszać tak, by ciasto dokładnie oblepiło dodatki. Na rozgrzany olej nakładać łyżką stołową małe placuszki. Smażyć na złoty kolor, przewracać delikatnie łopatką na drugą stronę i też smażyć na złoto. Racuszki są chrupiące i smaczne.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 03.05.2012 10:25
fajna
agnieszkalider 07.03.2012 12:33
mniam, mniam...
Grażyna13 23.01.2011 20:27
Pyszne !
ZEWA 30.12.2010 16:54
ale apetyczne
Sarenka 20.09.2010 16:06
Surimi lubie, placuszki tez z nimi robilam. Twoje wygladaja pieknie.
eli_555 31.07.2010 15:56
Pychotka.
SmacznaPyza 05.07.2010 10:51
nie mogę się przekonać do paluszków...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak