Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PAPRYKA FASZEROWANA – DUSZONA

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

baranina bez kości 0,5 kilograma
masło 50 gram
ryż 150 gram
pomidor 1 kilogram
cebula 3 sztuki
czosnek 1 ząbek
oliwa - -
sól - -
pieprz - -
bazylia - -
papryka zielona 6 sztuk
papryka czerwona 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: PAPRYKA FASZEROWANA – DUSZONA

Pomidory pokroić na ćwiartki, 2 cebule posiekać – razem dusić na małym ogniu.
Czosnek drobno pokroić i dodać do pomidorów, przyprawić przyprawami. Pozostałe cebule drobno posiekać, i przesmażyć na maśle. Gdy się zarumieni dodać sparzony ryż, i całość razem dusić kilka minut. Dolać szklankę osolonej wody. Całość przykryć i dusić aż ryż będzie miękki. Baraninę posiekać, podsmażyć na wolnym ogniu, wymieszać z ryżem, dodać kilka łyżek uduszonych pomidorów. Papryki obgotować w osolonej wodzie ok. 5 minut. Wyjąć ściąć górę, oczyścić z pestek, do środka nałożyć farszu.
Papryki poustawiać w niewielkim garnku, zalać je sosem i pod przykryciem dusić przez ok. 40 minut.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak