Sposób przygotowania

ciasto:
mąka 60 dag
jajka 2 sztuki
cukier 3/4 szklanki
żółtko 2 sztuki
margaryna 20 dag
miód płynny 3 łyżki
soda 2 łyżeczki
cukier waniliowy

polewa orzechowa:
margaryna 1/2 kostki
cukier 4 łyżki
miód 2 łyżki
orzechy włoskie posiekane 20 dag

krem 1:
budyń waniliowy

krem 2:
puszka mleka skondensowanego słodzonego

Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier miód i orzechy. Gotujemy do momentu, aż otrzymamy płynną konsystencję. Mąkę mieszamy z sodą i siekamy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto. Zagniatamy i dzielimy na 3 części. Wykładamy na jednakowe blachy wyłożone papierem. Na jedno ciasto wylewamy polewę orzechową. Każdy placek pieczemy po 25minut. Gotujemy budyń w nieco mniejszej ilości mleka. Mleko skondensowane gotujemy w puszce 3 godziny. Studzimy. Ciasto składamy w następujący sposób: placek, budyń, placek, karmel z mleka,placek z polewą orzechową.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Znane i dobre ciasto.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !