Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykańskie ciasto bananowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pataty 500g
mleko 500ml
wanilia 1laska
jaja 3szt
cukier 100g
cukier wanilinowy 1torebka
masło 150g
rum 3łyżki
konfitura malinowa 450g

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańskie ciasto bananowe

Obrać i umyć pataty. Obrać banany i pokroić w kawałki. Włożyć pataty i banany do dużego garnka i zalać mlekiem tak żeby były zakryte. Doprowadzić do wzrenia i gotować na małym ogniu 20min. Odsączyć. Zrobić z nich puree w mikserze. Odstawić, nagrzać piekarnik do 200stopni. Z wanilii wyskrobać nasiona. Ubić mikserem jajka, cukier i cukier wan. na puszystą masę. Dodać do masy 130g masła, rum, nasiona wanilii i puree. Wymieszać. Resztą masy nasmarować formę włożyć ciasto. Wstawić do naczynia żaroodpornego. Nalać letniej wody do wysokości ponad połowę formy. Wstawić do piekarnika na 40min. Wyjąć ciasto i ostudzić. Wyjąc z formy na paterę. Podgrzać konfiturę na małym ogniu i posmarować ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak