Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

galaretka warzywna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
kukurydza 1/2 puszki
bulion warzywny 1,5 szklanki
wino białe wytrawne 100 ml
cytryna 1 plasterek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
rozmaryn 2 łyżeczki
sos
jogurt 1/2 szklanki
śmietana kremówka 1/2 szklanki
szczypiorek
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Żelatyna wieprzowa Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
oliwki zielone 1/2 słoika
jajko ugotowane na twardo 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: galaretka warzywna

Żelatynę moczymy w kilku łyżkach przegotowanej zimnej wody a gdy napęcznieje rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku.Bulion,wino,liść laurowy pieprz ziarnisty i rozmaryn gotujemy studzimy a następnie przecedzamy przez sito,następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i gotujemy.Papryki kroimy w paski i blanszujemy 3 min i studzimy,kukurydzę i oliwki odsączmy z zalewy i kroimy na połówki.Do sześciu foremek o pojemności 150 ml wlewamy wywar do wysokości 2 cm i czekamy aż stężeje,następnie do każdej wkładamy plasterek jajka oliwki,paprykę i kukurydzę,dopełniamy resztą wywaru i studzimy w lodówce minimum 6 godzin.Szczypiorek siekamy dodajemy do jogurtu wymieszanego ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem.Zakrzepniętą galaretkę wykładamy na talerzyki a sos do polania podajemy osobno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 01.10.2011 00:16
super
Wanda6 30.09.2011 23:17
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak