Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia,robimy wgłębienie i kruszymy drożdże i wsypujemy cukier.Drożdże zalewamy ciepłą wodą ok 300 ml i dobrze mieszamy z częścią mąki.Gdy rozczyn wyrośnie zagniatamy go z resztą mąki i pozostałymi składnikami i dokładnie wyrabiamy.Podłużną formę smarujemy masłem obsypujemy otrębami i wkładamy do niej ciasto.Wierzch ciasta smarujemy wodą i obsypujemy ziarnami.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 40 min.Najlepiej jest zostawić chleb w piekarniku do wystygnięcia.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !