Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa chrzanowa.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szkl
por 1 szt
chrzan świeżo starty 3 łyżki
kiełbasa podwawelska 30 dag
boczek wędzony 15 dag
smalec 1 łyżka
serwatka 1 szkl
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 5 ziaren
majeranek siekany 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
kapusta włoska 1 mała

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa chrzanowa.

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanym smalcu. Do garnka wlać 5 szklanek wody, dodać obrane i pokrojone warzywa i ugotować do miękkości, przecedzić. Do wywaru włożyć obraną z otoczki i pokrojoną w kostkę, kiełbasę, angielskie ziele, liść laurowy. Gotować przez 10-15 minut. Pod koniec gotowania wlać serwatkę, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać świeżo utarty chrzan, przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać majerankiem, wymieszać. Przed podaniem okrasić usmażonym boczkiem. Podawać z ziemniakami lub z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 11.09.2012 22:02
Ciekawy pomysł na smaczną zupę.
Monika193
Monika193 09.10.2011 09:38
smaczna
Margo1 06.10.2011 07:28
ciekawa... jeszcze takiej nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak