Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Liny w śmietanie z cebulą i warzywami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

liny 2 szt
sól, pieprz
mąka
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
śmietana 330 ml
mix warzyw 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Liny w śmietanie z cebulą i warzywami

Kroki postępowania

1
Ryby sprawić, odciąć głowy i ogony, pokroić wzdłuż kręgosłupa na połowę, doprawić solą i pieprzem, wstawić na całą noc do lodówki
Krok 1 - Liny w śmietanie z cebulą i warzywami foto
2
Następnego dnia wyciągnąć ryby z lodówki, obtoczyć ryby w mące i usmażyć z obu stron na oleju.
Krok 2 - Liny w śmietanie z cebulą i warzywami foto
3
Usmażone ryby ściągnąć z patelni i usmażyć na tym samym oleju na złoto cebulę pokrojoną w piórka, gdy jest gotowa włożyć do cebuli ryby.
Krok 3 - Liny w śmietanie z cebulą i warzywami foto
4
Do pudełeczka ze śmietaną wsypać 1/2 łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać (aby nam się śmietana nie zważyła), dodać jeszcze odrobinę wrzącej wody i wlać na patelnię, przykryć pokrywką i dusić rybę około 10 minut.
Krok 4 - Liny w śmietanie z cebulą i warzywami foto
5
W między czasie na suchej patelni grillowej pod przykryciem sparować kilka minut mix warzyw doprawić je solą i pieprzem.
Krok 5 - Liny w śmietanie z cebulą i warzywami foto
6
Gotowe warzywa wyłożyć na talerz, obok ułożyć po 2 kawałki lina i polać sosem śmietanowym z cebulą. Posypać również natką pietruszki.
Krok 6 - Liny w śmietanie z cebulą i warzywami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bejciu24 06.10.2011 21:29
Świetne rybki w twojej galerii
Agnieszka_B 01.10.2011 19:32
Zapowiadają się bardzo smacznie, a ja tak dawno nie jadłam rybki:)
BernadettaP 01.10.2011 11:09
Poproszę jednego :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak