Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka wieprzowe z suszonymi śliwkami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
cebula 1 szt
śliwki suszone 10 dag
mąka pszenna 2 łyżki
smalec 2 łyżki
olej 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
angielskie zilele 5 ziaren
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa Przyprawa do zup Kucharek- do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka wieprzowe z suszonymi śliwkami.

Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, włożyć porcje żeberek i usmażyć. Przełożyć do rondla, podlać 2 szkl wody, dodać liść laurowy, angielskie ziele i dusić pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie na tłuszczu w którym smażyły się żeberka zeszklić posiekaną cebulę, dodać do mięsa. 10 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone na połówki suszone śliwki. Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z mięsem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Podawać z ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 13.07.2012 08:28
super
Justa32 09.10.2011 12:22
nie jadłam,pewnie smaczne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak