Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety ziemniaczane w migdałach

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 2 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
masło 5 dag
płatki migdałowe 10 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety ziemniaczane w migdałach

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce. Żółtka z masłem utrzeć w misce, następnie dodać sól, pieprz, natkę pietruszki, ziemniaki i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Stolnicę posypać mąką, z masy utoczyć wałek, pokroić na kawałki dł. 5 cm. Z każdego kawałeczka formować owalne krokiety, obtaczać w płatkach migdałowych i usmażyć w głębokim tłuszczu. Podawać z ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 09.01.2014 18:45
ciekawy pomysł
romanrafal
romanrafal 22.12.2013 09:12
smaczne jedzonko
IlonaAlbertos 30.09.2013 22:28
Fajny pomysł z migdałami.
olkaaa 30.07.2013 07:44
muszę zrobić
Motorek 20.03.2012 09:40
smaczne
Iwona51
Iwona51 25.12.2011 10:29
super
Margo1 07.10.2011 09:19
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak