Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy wg przepisu (zagotować wodę, zestawić z ognia, wrzucić makaron, przykryć garnek pokrywką i odczekać 3minuty. Odcedzić)

2. Kalafiora gotujemy do miękkości

3. Piersi myjemy i kroimy na kawałeczki (ok 2 x 4cm).

4. Rozbijamy jajko i mieszamy od uzyskania jednolitej masy.

5. Do miseczki wsypujemy bułkę tartą i po trochę każdej z przypraw.

6. Kawałeczki piersi z kurczaka maczamy w jajku, następnie w bułce tartej z przyprawami i układamy na kratce z piekarnika (w razie braku można nadziać na patyczki do szaszłyków i poukładać na blaszce do keksa).

7. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż mięsko będzie gotowe.

8. Masło roztapiamy i zestawiamy na chwilę z ognia. W kubeczku mieszamy 1 łyżkę mąki i szklankę mleka. Dodajemy do masła i dalej gotujemy. Dodajemy wszystkie przyprawy (do smaku), wrzucamy ser żółty i gotujemy do uzyskania jednolitej masy. (w razie potrzeby sos zagęszczamy mąką albo rozrzedzamy mlekiem).

9. Na talerzyku układamy makaron, kawałeczki piersi z kurczaka oraz różyczki z kalafiora. Całość posypujemy natką pietruszki i polewamy sosem.

SMACZNEGO :)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !