Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z makiem z gotowanych żółtek.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
cukier puder 1 szkl
jajko 2 szt
żółtka z gotowanych jajek 8 szt
masło 30 dag
mak 2/3 szkl
śmietana 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
aromat migdałowy 1 łyżeczka
otarta skórka z pomarańczy 2 łyżeczki
płatki migdałowe 5 dag
marmolada 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z makiem z gotowanych żółtek.

Żółtka z gotowanych jajek zetrzeć na tarce. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie do mąki wsypać utarte żółtka, cukier puder, mak, cukier waniliowy, dodać 1 całe jajko, śmietanę, aromat, skórkę pomarańczową, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Wycinać foremką okrągłe ciasteczka, ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i co drugi posypać płatkami migdałowymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor. Po ostudzeniu przekładać marmoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 01.06.2013 22:13
Musze kiedyś upiec takie ciasteczka.
Seba 11.10.2012 09:19
fajny przepis
Wafelek2601 23.04.2012 17:56
ciekawy przepis
Iwona51
Iwona51 31.12.2011 10:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak