Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 1/2 kg
boczek wędzony 10 dag
słonina wędzona 10 dag
jajko 3 szt
cebula 4 szt
śmietana 1 szkl
ziemniaki ugotowane 30 dag
szczypiorek usiekany 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa Przyprawa do zup Kucharek- do smaku
twaróg 70-80 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera.

Kaszę gryczaną ugotować na półmiękko w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, ostudzić. Słoninę wraz z boczkiem pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie wsypać ugotowaną kaszę, wbić 2 jajka, dodać szczypiorek, przyprawę maggi i wymieszać. Ser twarogowy razem z ugotowanymi ziemniakami przecisnąć przez praskę, połączyć ze śmietaną, dodać jajko, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Połowę kaszy włożyć do naczynia żaroodpornego, na kaszę wyłożyć połowę sera i zapiec w piekarniku przez 15 minut w temp 180 stopni. Po kwadransie wyjąć z piekarnika, wyłożyć pozostałą kaszę i resztę sera. Wstawić do piekarnika. Zapiekać przez 10 minut w temp 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 26.02.2014 15:09
przepyszne
olkaaa 30.08.2013 07:39
fajny pomysł
IlonaAlbertos 15.07.2012 22:34
Uwielbiam takie dania.
jeta72 15.05.2012 11:56
fajne
przejs 01.10.2011 12:41
ciekawe składniki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak