Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami i śliwkami.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 35 dag
śmietana 350 ml
cukier 30 dag
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śliwki węgierki 70 dag
jabłka 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami i śliwkami.

Śliwki umyć, wypestkować, osuszyć na papierowym ręczniku. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, cukier waniliowy i ubić na sztywno. Ciągle ubijając stopniowo dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy jajeczno-śmietanowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć owoce [śliwki skórką do dołu]. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temp 190 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 20.10.2013 21:43
Muszę kiedyś zrobić.
Motorek 04.05.2012 08:35
pycha
pipi765 23.01.2012 16:47
smaczne
Iwona51
Iwona51 27.12.2011 10:44
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak