Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małosolne

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 1 kg
czosnek 4 ząbki
chrzan kilka plasterków
koper 2 gałązki
sól gruboziarnista 1 czubata łyżka
woda 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 2 duże
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 szt
Ziele angielskie całe Prymat 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Małosolne

Ogórki dokładnie myjemy, obcinamy końce, wkładamy do dwóch litrowych słoików. Na wierz każdego słoika wkładamy po dwa pokrojone w plasterki ząbki czosnku, kilka plastrów chrzanu, po 3 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 1 pokrojonej na drobne kawałeczki gałązce kopru i po 1 liściu laurowym. Rozpuszczamy sól w gotującej się wodzie i gorącym płynem zalewamy ogórki, od razu zakręcamy słoiki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.01.2012 20:53
Lubię takie ogórki.
melonik 02.01.2012 07:58
mniam
monika141 03.12.2011 09:57
uwielbiam takie ogóreczki
pacpaw 01.10.2011 22:58
ja z reguły zalewam letnia przegotowaną wodą
Jarlin 01.10.2011 11:26
Uwielbiam malosolne, zwłaszcza takie po 4-5 godzinach :-)
BernadettaP 30.09.2011 08:52
Zalane gorącą wodą ogórki można jeść już kilka godzin później, a spożywamy je do 3 dni po przygotowaniu, gdyż później przeistaczają się w kiszone. Oczywiście ogórki można też zalać zimną wodą, ale wtedy będziemy musieli dłużej czekać...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak