Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucho drożdżowe ciasto z makiem.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 20 dag
mąka pszenna 3 szkl
drożdże 5 dag
jajko 3 szt
śmietana 4 łyżki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki
sól do smaku
masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Krucho drożdżowe ciasto z makiem.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, masło i posiekać nożem. Drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym i wymieszać ze śmietaną. Wlać do mąki dodać jajka, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować w kształt prostokąta, wyłożyć masę makową, wyrównać nożem i zwinąć w rulon. Przełożyć do przygotowanej formy, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 45 minut.Po ostudzeniu polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 15.07.2013 13:21
z makiem jeszcze nie piekłam muszę wypróbować :)
olkaaa 10.06.2013 07:42
muszę spróbować
Kas2 17.09.2012 21:11
pyszne ciacho
Seba 01.01.2012 13:54
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak