Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać w pół szklanki ciepłego mleka, odłożyć w ciepłe miejsce. Ugotowane ziemniaki przemleć w maszynce. Surowe ziemniaki utrzeć na tarce, odsączyć na sicie z nadmiaru wody, włożyć do miski, zalać pozostałym wrzącym mlekiem, przestudzić. Gdy przestygną dodać ugotowane ziemniaki, żółtka, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, wyrośnięte drożdże, zioła prowansalskie, przysmażoną na maśle cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić. Formować niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać gorące.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    super pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    bardzo fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !