Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z jabłkami i budyniem.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
masło 35 dag
żółtko jajek 5 szt
cukier puder 3-4 łyżki
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 łyżka
jabłka 1/2 kg
cukier 4-5 łyżek
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
budyń wiśniowy 2 szt
mleko 3 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z jabłkami i budyniem.

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną, wlać do mąki i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, podlać odrobiną wody, rozgotować. Zdjąć z ognia, wsypać cynamon, cukier, 3 łyżki bułki tartej, wymieszać. Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować. Jedną część włożyć do przygotowanej formy, posypać pozostałą bułką tartą, wyłożyć marmoladę z jabłek. Następnie wylać gorący budyń, przykryć drugim ciastem, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 16.12.2012 10:51
uwielbiam szarlotkę
IlonaAlbertos 29.08.2012 22:47
Musi smakować wspaniale.
Iwusia 12.03.2012 23:03
ale musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak