Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 40 dag
kminek Prymat
margaryna do wysmarowania formy
piwo pół szklanki
golonka 3 peklowana
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka.

Kroki postępowania

1
Golonkę gotujemy wraz z kapustą i z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Najlepiej zdjąć od razu siatkę. Ja gotowałam z siatką i się potem namęczyłam przy ściąganiu.
Krok 1 - Golonka. foto
2
Gdy golonka i kapusta są już miękkie to zapiekam jeszcze w piekarniku. Naczynie żaroodporne smaruję margaryna, kładę kapustę i na to golonki.
Krok 2 - Golonka. foto
3
Kapustę posypuję kminkiem, a golonki papryką i pieprzem.
Krok 3 - Golonka. foto
4
Piekę przez 25-30 minut pod przykryciem. Następnie podlewam piwem i bez przykrycia trzymam w piekarniku jeszcze 10-15 minut.
Krok 4 - Golonka. foto
5
Goloneczki gotowe :) Bardzo dobrze smakują z chrzanem lub musztardą.
Krok 5 - Golonka. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 05.03.2012 21:57
konkretny kawałek mięska-mniam
Wacław 06.10.2011 09:41
pycha,dawno nie jadlem golonki !
Agnieszka_B 30.09.2011 10:14
Ja również często używam peklowanych golonek i dużej ilości przypraw, a efekt końcowy zawsze zachwyca - smakiem, aromatem i wyglądem:)
ziutula
ziutula 29.09.2011 19:51
piwko mam, proszę o 1 goloneczkę...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak