Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z mięsem mielonym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 800 g
makaron do lasagne 1 opakowanie
cebula 4 sztuki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
czosnek 4 ząbki
ser żółty 700 g
mleko 400 ml
mąka tortowa 2 łyżki
masło 1/2 kostki
pieprz do smaku
sól do smaku
oregano do smaku
majeranek do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
bazylia do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z mięsem mielonym

1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy w prasce, wrzucamy na rozgrzany olej aż do zeszklenia cebuli.

2. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy cebulę oraz przyprawy (jak do mielonych kotletów) i wszystko dokładnie mieszamy.

3. Bierzemy garnek i rozgrzewamy w nim olej, wrzucamy mięso i podsmażamy, gdy trochę odparuje wrzucamy puszkę pomidorów, dodajemy koncentratu pomidorowego aby zagęścić i przyprawy następnie wszystko razem gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 minut (można dodać odrobinę ketchupu do smaku albo soku pomidorowego).

4. W osobnym garnku roztapiamy masło, w miseczce mieszamy mleko z mąką i wlewamy do roztopionego masła, sos po jakimś czasie zacznie gęstnieć, dobrze mieć pod ręka odrobinę mleka aby w razie potrzeby rozrzedzić lub mąki aby zagęścić. Sos należy ciągle mieszać. Można dodać trochę żółtego sera oraz przypraw do smaku. Mamy gotowy sos beszamelowy.

5. Formę do pieczenia nasmarować masłem i wyłożyć makaronem do lasagne układając starannie jeden obok drugiego. Na makaron nałożyć warstwę sosu beszamelowego tak aby go zakryć (nie żałować). Następnie nakładamy warstwę mięsa i posypujemy żółtym serem. Na to nakładamy kolejną warstwę makaronu lasagne, ponownie smarujemy sosem beszamelowym i nakładamy warstwę mięsa posypując ją żółtym serem. Na wierzch ponownie nakładamy makaron lasagne i smarujemy go sosem beszamelowym.

6. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 180stopni ) i zapiekamy ok. 30-40minut aż makaron zmięknie. Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 26.04.2013 18:05
uwielbiam taka lazanie :)
Botwinka 15.12.2012 09:18
super
Magda60 29.10.2012 20:55
pyszne danie
Grazyna0211 17.10.2012 14:08
uwielbiam taką lasagne jest przepyszna
Pani Domu 10.10.2012 17:26
pyszna lasagna
janek64 03.10.2012 11:44
Danie jest przepyszne a proporcje można przecież dostosować do ilości osób to nie jest problem :)
Poison1988 29.09.2011 13:43
Przy tych proporcjach robię na blaszce do ciasta i nakładam warstwami i wcale jakoś dużo nie wychodzi. Na przyjęcie i gości w sam raz.
Jarlin 29.09.2011 12:40
Przy tych proporcjach trzeba by mieć ogromną formę, taką restauracyjną, a ludzie z reguły gotują dla połowy wojska, a nie całego...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak