Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crème brûlée z migdałami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 250 ml
żółtko jajek 6-7 dużych
cukier 3 czubate łyżki
cukier brązowy 4 łyżeczki
płatki migdałowe 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Crème brûlée z migdałami

Żółtka ubijamy z białym cukrem. W garnuszku mocno podgrzewamy śmietanę, którą powoli wlewamy do ubitych żółtek, dokładnie mieszamy i dodajemy płatki migdałowe. Jeszcze raz dokładnie, ale delikatnie mieszamy, przelewamy krem do kokilek. Pieczemy w temperaturze 85 % przez 50 minut (w wyższej temperaturze możemy przypalić migdały). Kokilki studzimy, wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, posypujmy brązowy cukrem, który karmelizujemy kuchenną opalarką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.01.2012 20:50
Na pewno dobry.
pacpaw 16.11.2011 20:06
nigdy jeszcze nie robiłem
Renia1 12.11.2011 12:43
wyglada rewelacyjnie
Ania67 11.10.2011 08:44
rewelacja
mikrusiak 29.09.2011 19:31
fajne :)
Lotar 29.09.2011 11:47
Wspaniałe !
Emilia22 29.09.2011 11:20
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak