Sposób przygotowania

Podgrzewamy dość mocno śmietanę kremówkę (30 lub 36 %) z dodatkiem mleka i laską wanilii, z której wydłubujemy ziarenka i dodajemy je do śmietanki. W garnuszku ubijamy żółtka z dodatkiem białego cukru. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, wlewamy powoli podgrzaną śmietanę i dokładnie mieszamy trzepaczką różgową. Przelewamy krem do kokilek (wystarczy go na 4 wyższe kokilki), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 95 stopni i pieczemy blisko godzinę (około 50-55 minut). Po tym czasie studzimy, wkładamy do lodówki na całą noc, posypujemy brązowym cukrem, który karmelizujemy kuchenną opalarką

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    zielonamorelka

    jeszcze nigdy nie robiłam creme brule ale dodaje do ksiegi i kiedys na bank zrobie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Znane, a jakie dobre i tylko to robić.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !