Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowy crème brûlée

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 250 ml
mleko 2% 50 ml
żółtko jajek 5 dużych
cukier 2 czubate łyżki
cukier brązowy 4 łyżki
laska wanilii 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowy crème brûlée

Podgrzewamy dość mocno śmietanę kremówkę (30 lub 36 %) z dodatkiem mleka i laską wanilii, z której wydłubujemy ziarenka i dodajemy je do śmietanki. W garnuszku ubijamy żółtka z dodatkiem białego cukru. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, wlewamy powoli podgrzaną śmietanę i dokładnie mieszamy trzepaczką różgową. Przelewamy krem do kokilek (wystarczy go na 4 wyższe kokilki), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 95 stopni i pieczemy blisko godzinę (około 50-55 minut). Po tym czasie studzimy, wkładamy do lodówki na całą noc, posypujemy brązowym cukrem, który karmelizujemy kuchenną opalarką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.01.2012 16:18
Znane, a jakie dobre i tylko to robić.
aacaac 31.10.2011 07:44
fajne
zielonamorelka 16.10.2011 22:32
jeszcze nigdy nie robiłam creme brule ale dodaje do ksiegi i kiedys na bank zrobie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak