Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek Izraelski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
cukier waniliowy 2 opakowania
kakao 4 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
cukier
mleko
koniak 2 kieliszeki
śmietanka 2 sztuki 30%
czekolada gorzka 3 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek Izraelski

1 . CIASTO:
Białka z 4 jaj ubić z 3/4 szklanki cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółta z 4 jaj, mąkę, kieliszek koniaku, na końcu kakao. Piec w temperaturze 150 stopni przez 25 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i nasączyć mieszanką: 1/2 szklanki mleka + kieliszek koniaku. Ciasto należy nasączyć zaraz po upieczeniu, musi być gorące.

2. MASA BIAŁA:
2 śmietanki 30% ubijamy z 2 łyżkami cukru. Gdy ciasto wystygnie, ubitą śmietanę rozkładamy na nim równomiernie.

3. MUS CZEKOLADOWY:
Czekolady pokruszyć w miseczce, dodać 4-5 łyżek mleka i rozpuścić je w kąpieli parowej. Gdy wystygną dodać 4 żółtka oraz pianę z 4 białek delikatnie mieszając aż mus nabierze jednolitej konsystencji. Gdy będzie gotowy wykładamy go na masę białą.

Przepis na dużą tortownicę lub dużą blaszkę.
Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Placek Izraelski zaskakuje swoim smakiem, jest jedyny, niepowtarzalny... Raz przyrządzony zagości na stałe w każdym domu!

SMACZNEGO:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 24.10.2011 14:31
fajny przepisik
jasiek 24.10.2011 14:30
fajny przepisik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak