Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki na rumie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
rum 3 łyżki
masło 5 dag
żółtko jajek 4 szt
śmietana gęsta 2 łyżki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
otarta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki na rumie

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, posiekać. Żółtka z cukrem waniliowym, śmietaną i rumem utrzeć. Dodać skórkę pomarańczową, sok z cytryny, wymieszać. Wlać do mąki i wyrobić ciasto. Następnie przez 10 minut wybijać ciasto drewnianym wałkiem [aż ukażą się pęcherzyki powietrza] gotowe ciasto, rozwałkować. Kroić na paski o dł.10 cm szer 2 cm. Na środku zrobić nacięcie i przewinąć koniec paska. Smażyć na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 10.09.2013 15:42
Jak dla mnie bomba.
olkaaa 18.03.2013 20:17
po prostu pycha!
mirosława4 26.01.2012 21:00
extra!
Wacław 22.10.2011 23:10
fajny przepis !
przejs 03.10.2011 11:34
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak