Sposób przygotowania

Mięso umyć ,osuszyć i natrzeć solą peklującą ,zwykłą oraz świeżo zmielonym pieprzem.Włożyć do pojemnika szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.W szynce zrobić nacięcia w ok. 2 cm odstępach .Nacięcia robimy z góry na dół prawie do samego końca zostawiając boki w całości.Jabłko dokładnie umyć i osuszyć .Pokroić w dość grube plasterki i powciskać w nacięcia.Posypać obficie majerankiem i przełożyć do naczynia do zapiekania wyłożonego folią aluminiową(matową strona do dołu).Położyć mięso ,podlać winem, wodą i szczelnie owinąć całe mięso folią.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec tyle czasu ile ważyło.Po upieczeniu odkryć folię i zostawić do całkowitego ostudzenia(jeżeli chcemy na obkład do pieczywa).Jeżeli ma być na obiad to po upieczeniu wyjąć i zostawić na ok. 10 minut, aby odpoczęło .Pokroić na porcje ,a sos chwilkę gotować i polać nim mięsko.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Super pomysł !
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Super pomysł !
  • 1
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Fajny przepis!
  • 1
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    domowa najlepsza
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    świetne mięsko
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    pyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    apetyczna szyneczka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !