Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka z jabłkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,5 kg w całości chudej
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 dkg
sól 2 łyżeczki
pieprz 2 spore szczypty
majeranek 1 łyżka
jabłko 1
białe wino 1/3 szklanki
woda 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka z jabłkiem

Mięso umyć ,osuszyć i natrzeć solą peklującą ,zwykłą oraz świeżo zmielonym pieprzem.Włożyć do pojemnika szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.W szynce zrobić nacięcia w ok. 2 cm odstępach .Nacięcia robimy z góry na dół prawie do samego końca zostawiając boki w całości.Jabłko dokładnie umyć i osuszyć .Pokroić w dość grube plasterki i powciskać w nacięcia.Posypać obficie majerankiem i przełożyć do naczynia do zapiekania wyłożonego folią aluminiową(matową strona do dołu).Położyć mięso ,podlać winem, wodą i szczelnie owinąć całe mięso folią.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec tyle czasu ile ważyło.Po upieczeniu odkryć folię i zostawić do całkowitego ostudzenia(jeżeli chcemy na obkład do pieczywa).Jeżeli ma być na obiad to po upieczeniu wyjąć i zostawić na ok. 10 minut, aby odpoczęło .Pokroić na porcje ,a sos chwilkę gotować i polać nim mięsko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 16.06.2012 08:36
apetyczna szyneczka
PaniMISIOWA 28.04.2012 19:25
pyszna
MAR3STA 02.03.2012 18:35
świetne mięsko
smakowita 11.02.2012 14:18
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
alaaa 02.01.2012 18:21
domowa najlepsza
jolanta19 01.01.2012 19:20
super
FAFIK 02.12.2011 19:51
Fajny przepis!
BernadettaP 29.09.2011 12:21
Super pomysł !
BernadettaP 29.09.2011 12:21
Super pomysł !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak