Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą rabarbarową.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 sztuk
mąki pszennej 1,5 szklanka
cukru 1 szklanka
proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki
galaretki pomarańczowej 3 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
wody ok.3 szkalnki
sos toffi do polania do smaku
rabarbar 1,5 kg
jogurt bałkański 35 bardzo gęsty

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą rabarbarową.

Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać bardzo małymi partiami cukier i cały czas ubijać.Następnie dodawać po 1 żółtku, a na koniec także powoli i małymi ilościami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę (25*40) i piec ok.35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg). Bezpośrednio po upieczeniu nie otwierać piekarnika.
Gdy wystygnie (ew. na drugi dzień) przekroić wzdłuż na 2 blaty.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Podlać 3 szklankami wody i rozgotować. Do gorącego wsypać 3 galaretki pomarańczowe i dokładnie wymieszać, wystudzić. Zimną galaretkę z rabarbarem zmiksować z jogurtem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić i wymieszać z masą. Gdy zacznie tężeć wylać na pierwszą warstwę biszkopta, nałożyć drugą i lekko obciążyć np. deską do krojenia. Zostawić na noc do stężenia.
Gotowy można polać galaretką lub tak, jak ja polewą toffi (bezpośrednio przed podaniem wycisnąć esy-floresy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 02.09.2012 12:07
Uwielbiam takie ciasta- lekkie i jednocześnie lekko kwaśne.
Grazyna0211 18.08.2012 10:37
ciasto wygląda rewelacyjnie i do tego ta masa z rabarbaru i galaretek pycha
Katarzyna59 18.05.2012 20:13
apetyczny
stokrotka 25.03.2012 19:06
ciekawe ciasto
Sarenka 24.08.2011 15:55
Lekkie, slodko-kwasne - super :)
magduś83 17.06.2011 23:53
Dobrze że ma własny rabarbar :)
barbara11561 13.05.2011 23:17
Słodziutki:)
misia53 20.08.2010 21:42
Szkoda że nie mam rabarbaru..
SmacznaPyza 29.06.2010 12:00
leciutkie, puszyste, z kwaskowym rabarbarem - pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak