Sposób przygotowania

Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać bardzo małymi partiami cukier i cały czas ubijać.Następnie dodawać po 1 żółtku, a na koniec także powoli i małymi ilościami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę (25*40) i piec ok.35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg). Bezpośrednio po upieczeniu nie otwierać piekarnika.
Gdy wystygnie (ew. na drugi dzień) przekroić wzdłuż na 2 blaty.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Podlać 3 szklankami wody i rozgotować. Do gorącego wsypać 3 galaretki pomarańczowe i dokładnie wymieszać, wystudzić. Zimną galaretkę z rabarbarem zmiksować z jogurtem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić i wymieszać z masą. Gdy zacznie tężeć wylać na pierwszą warstwę biszkopta, nałożyć drugą i lekko obciążyć np. deską do krojenia. Zostawić na noc do stężenia.
Gotowy można polać galaretką lub tak, jak ja polewą toffi (bezpośrednio przed podaniem wycisnąć esy-floresy.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    leciutkie, puszyste, z kwaskowym rabarbarem - pycha!
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Szkoda że nie mam rabarbaru..
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Słodziutki:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    magduś83

    Dobrze że ma własny rabarbar :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Lekkie, slodko-kwasne - super :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    ciekawe ciasto
  • 1
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    apetyczny
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    ciasto wygląda rewelacyjnie i do tego ta masa z rabarbaru i galaretek pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Uwielbiam takie ciasta- lekkie i jednocześnie lekko kwaśne.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !