Sposób przygotowania

Mięso wieprzowe (mieszane gatunki)mięso z królika i boczek skręcić przez maszynkę ,dodać sól peklową ,mielone ziarna jałowca i ziela angielskiego oraz majeranek,doprawić solą i pieprzem ,wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin .Następnie wyjąć mięso z lodówki,dolać wodę jeszcze raz wymieszać ,spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić ,mięsem napełniać jelita formując małe pętka .
Kiełbasę sparzyć i osuszyć ,można ją zostawić jako białą ,ale najlepsza jest wędzona i to dość długo ,aby troszkę się obsuszyła .
Przepis znalazłam w książce \"Współczesna kuchnia polska \"wydanie z lat 70 tych .

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !