Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierog z jabłkami i śmietaną

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier drobny 200 gram
masło 200 gram
jajko 5 szt
mąka tortowa 650 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 200 gram
cukier puder 200 gram
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierog z jabłkami i śmietaną

Masło rozetrzeć z cukrem. Dodać jajka, dobrze wymieszać. Dodać proszek do pieczenia i mąkę i zagnieść ciasto. Jabłka oczyścić, pokroić w plastry. Formę wysłać papierem do pieczenia. Wyłożyć 2/3 ciasta i wyrównać. Na ciasto wyłożyć jabłka. Potem formować trzy wałeczki i wyłożyć na ciasto. Postawić pieróg do piekarnika w 180 stopni, piec 35 minut. Śmietanę ubić z 200 cukru pudru, potem zalać pieróg upieczony śmietaną i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LuKaSz4761 28.06.2012 07:57
super
LuKaSz4761 28.06.2012 07:57
super
IlonaAlbertos 29.07.2010 01:23
Też takie robię, smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak