Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierożki z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 kg
jajko 5 szt
cukier 3 łyżki
śmietana 3 łyżki
drożdże 5 dag
masło 2 łyżki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
jabłka 3 szt
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierożki z jabłkami

Masło utrzeć dodając stopniowo po 1 żółtku. Drożdże rozpuścić z odrobiną cukru i połączyć z ciepłym mlekiem. Do masła z żółtkami dodać mąkę, mleko z drożdżami, cukier waniliowy, śmietanę i dokładnie wyrobić. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać, wymieszać z pozostałym cukrem i cynamonem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki. Na każdy nakładać posiekane jabłka, składać na pół i sklejać brzegi. Ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Gdy podrosną wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 02.01.2014 19:10
super przepis warty wypróbowania :)
Angelika10 28.12.2013 15:30
fajne pierożki
olkaaa 09.04.2013 07:31
bardzo smaczne
Iwona51
Iwona51 31.10.2011 11:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak